Telefon numaramız : 0(533) 512 87 47

Tanıtım Filmi Çekimi

Tanıtım filmleri her türden ürünü, kişiyi, kurumu veya bu kurumların yapmak üzere oldukları hizmetleri en verimli şekilde hedef kitlelere tanıtmak için yapılan, bilgilendirme amaçlı kullanılan birçok iletişim stratejisinden bir tanedir. Pek çok farklı sektörde kullanımına ihtiyaç duyulur ve bu sektörlere hitap eder. Bu sektörler temizlik ürünleri satan firmalardan ilaç firmalarına, hastanelerden okullara, inşaat sektörlerinden fabrikalara ve hatta şehir tanıtımlarına kadar uzanmaktadır. Tanıtım yapmak için birbirinden farklı ürünler ve yöntemler olmasına karşın günümüzde en fazla kullanılan yöntem video yöntemidir. Bu duruma olduğumuz teknoloji çağı katkı sağlamıştır denilebilir. Ayrıca yapılan tanıtım filmleri hem daha fazla sosyal mecrada yerini bulabilir ve bu şekilde daha fazla kişiye ulaşabilir, hem de ulaşılan kitlelerin canını sıkmaya vakit olmayacak kadar kısa üretilebilir olduğundan dolayı estetikliği ve akıcılığıyla daha çok tercih edilmektedir.

Özellikle rekabetin oldukça arttığı teknoloji çağındaki günümüz koşullarında reklam sektörlerinde yapılan tanıtım filmleri ürünlerin, kişinin ya da kurumun kendilerini tanıtmak için ihtiyaç duyduğu reklam ve tanıtım işlerinde önem ve gereksinim açısından ilk sırada yerini almaktadır.

Farklı, ilgi çekici ve akılda kalıcı bir tanıtım filminiz olması aynı kulvarda rekabet ettiğiniz birçok diğer firmadan çoğu zaman bir adım önde olmanızı mümkün kılar. Aynı zamanda artı bir gereklilik olarak tanıtım videoları şirketin ya da ürünün hizmet amacına uygun olması ve hizmeti doğru bir şekilde, doğru kitlelere anlatıyor olması fazlasıyla önem taşımaktadır. Eğer firmaların amacına ve hitap edilmesi gereken kitleye yönelik olmaz ise bu kısa filmler faydadan çok zarara sebep olabilirler. Tanıtımı yapılan hizmet kimliğinin doğru yansıtılmaması, yanlış kitlelere ulaşılmasıyla toplumdaki güvenirliliğin sarsılmasına sebep olur. Bu kötüdür çünkü bu kısa filmler bilindik ya da piyasaya yeni çıkacak olan markaya olan güvenin oluşmasını sağlamalıdır. Bu kötü güven umduğu hizmeti ihtiyaç duyduğu ve istediği şekilde bulamayan kişilerden gelen geri dönüşümlerin olumsuz olmasına neden olur. Bu olumsuz geri dönüşler ise toplumda kötü reklam ve kötü izlenim oluşturarak tanınan, tercih edilen ve sevilen bir markanın bile eksi yönde ilerlemesine sebep olabilir. Kısacası firma kimliğinin etkili ve akılda kalıcı biçimde anlatılmasının önemiyle beraber doğru anlatım da çok büyük bir önem taşır.

Birden fazla tanıtım filmi çeşidi vardır. Bu türler arasında yaygın olarak bilinenlerden biri kurumsal tanıtım videolarıdır. Bu videolarda daha çok kurumların marka tanıtımları yapılır. Doğru kitlelerde markanın bilinirliğini arttırmayı amaçlar. Kurumsal toplantılarda, seminerlerde ya da tanıtım amaçlı oluşturulan fuarlardaki katılımlarınızda akılda kalıcı ve doğru kimliğinizle hizmetinizi tanımlamanızı mümkün hale getirir. Gerçek çekimler, hazır bulunan görsel içerikler ya da motion graphics görüntü yöntemleriyle ayrı ayrı ya da bütün bir şekilde üretilebilirler.

Firma tanıtım videoları denildiğinde ilk akla genel tanım, kurumsal tanıtımlarla aynı olur. Ancak firma tanıtımları kurumsal olanlarla karıştırılsa da aslında birbirlerinden farklı amaçlara hitap ederler. Bu video modellerinde işletmeler için hızlı olması amacıyla daha kısa tanıtımlar yapılır. Daha küçük ya da orta ölçekli işletmeler tarafından tercih edilen bu modelin bütçesi daha ulaşılabilir rakamlardan oluşmaktadır.

Bir diğer tür olan ürün tanıtım videolarında ise kurum adından ve genel hizmet alanlarından farklı olarak tek bir ürüne ya da ürün topluluğuna odaklanılır. Lansmanlar da kullanım alanlarından bir tanesidir. Hali hazırda piyasa bulunan ya da piyasaya yeni sürülecek ürünlerin genel amaçlarını ve hizmetlerini tanımlamak için kullanılan bir türdür. Yine gerçek çekimlerle, hazır resimlerle ya da motion graphics görüntüler ile hazırlanabilirler.

İnfografik tanıtım videolarında ise daha çok sayılar kullanılarak bilgi grafikleri, hareketler ve animasyonlarla daha akılda kalıcı tanıtım filmleri oluşturmak amaçlanır. Bu filmler firmalar tarafından sosyal medyada etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Yapılan grafikler ve sayılarla hedef kitleler tarafından karşılaştırmalar yapılabildiği için güven duygusunu kişilere aşılama görevini de üstlenmiş olan bir modeldir.

Etkinlik tanıtım videoları ise birçok kişinin bir araya geldiği konser, seminer, fuar gibi çok kişinin bulunduğu kalabalık etkinliklerdeki hedef kitlelere ulaşma amacıyla kullanılır. Bu özel ve kalabalık etkinlikleri üreten ajansların sıkça faydalandığı bir modeldir. Bu türde de etkinliğe özel hazır görseller, gerçek görüntüler ya da motion graphics görüntüleri kullanılabilir.

Bir diğer yaygın model olan web sitesi tanıtım filmleri ise gelişen internet ve teknoloji kullanımıyla ortaya çıkan ve artık hemen her şirkete özel bulunan web siteleri için özel olarak üretilen videolardır. Günümüzde hemen her firmanın bir veya birden çok web sitesi bulunduğu için özellikle online ticaret siteleri tarafından sıkça kullanılan bir video modeli olarak bilinir.

Son bir tür olarak özellikle son yıllarda sıkça duyduğumuz ‘Youtube’ sosyal medya platformu üzerinde, youtube kanallarının tanıtımları için kullanılan Youtube kanalı tanıtım filmlerini söylemek mümkündür. Aynı şirketler ve farklı ya da belirli ürünler gibi Youtube kanalı bulunan ve burada içerikler üretip videolar yayınlayan içerik üretici Youtuberların kendilerini ve yaptıkları video içeriklerini tanıttıkları tanıtım filmleridir. Çok ciddi bir profesyonellik gerektirmese de bu model tanıtım videoları da günümüzde oldukça yaygın kullanıma sahiptir ve belli sosyal medya platformu olan Youtube’da sıkça kullanılır.

Bir tanıtım filmi çekilmeden önce filmi üretecek olan ekibin yapması gereken ilk ve en önemli şey tanıtılacak firmayı, kişiyi ya da ürünü bütün yönleri ile çok iyi bir şekilde öğrenmektir. Bütün yönleri ile bir bütün olarak doğru ve ayrıntılı bir şekilde filmi çekilecek şey bilinmediği takdirde ise doğru tanıtım videosunu elde etmek olanaksızdır. Edinilen bilgiler kurum kimliğinin doğru biçimde ve doğru kitlelere ulaşabilmesi için bir araç olarak kullanılmalıdır. Bütün bu doğru bilgilerin ışığında üretilecek olan tanıtıma yönelik bir senaryo yazılmalıdır. Yine yazılan senaryonun ışığında plan ve program hazırlanmalı ve bunlarla beraber hareket edilerek istenilen mesajın en doğru nasıl aktarılacağıyla ilgili çalışmalar yapılarak en uygun bütçe belirlenmelidir. Daha sonra yapım ekibinin, yani prodüksiyonun kullanacağı gerekli materyaller yine hazırlanan senaryo dâhilinde belirlenir. Hazırlanan planlar tanıtım filmini çektirecek olan firma ile paylaşılarak gereken toplantılar ve konuşmalar yapılır. Bu toplantılar dikkate alınarak profesyonel bir şekilde istenilen düzenlemeler yapılır ve en verimli senaryoya, bütçeye, çekim şekillerine dair kararlar alınır. Yapılan düzeltmelerden ve belirlenen kararlardan sonra tanıtımı yapılacak firma ile beraber ortak bir istek ve profesyonellik noktasına gelindikten ve alınan son onaydan sonra çekim planını oluşturmaya başlama zamanı gelir.

Çekim işlemi için yapılması gereken ilk iş mekânları belirlemek için yapılır. Çekim yapılacak dış mekânların ışıklanmasının en uygun olduğu zamanlara göre doğru planlar oluşturulur. Bu uygun ışıklandırma planları dış mekânlarda yapılacak çekimler için gerekli olsa da aynı şey kapalı alanlardaki çekimler için geçerli değildir çünkü bu tip kapalı alanlarda yapılan çekimlerde çevre koşullarından etkilenme durumu olmaz. Seçilen mekânların ihtiyaç duyduğu ışıklandırma sistemlerine karar verilir. Daha etkili, net ve estetik çekimler için yapılacak olan çekim yöntemlerine ve kamera açılarına göre doğru kameralar ve lensler belirlenir. Jimmy jib, slider gibi gerekli çekim ekipmanları kullanıma hazır hale getirilir.

Hazırlık işlemlerinin bitmesinin ardından çekimin gerçekleştirileceği aşamaya gelinir. Çekim işlemi sırasında hazırlanan planın içinde de yer alan, dikkat edilmesi gereken çok önemli bir unsur vardır. Son kısımda bulunan montaj işlemlerinde oluşabilecek ya da montaj sırasında fark edilebilecek daha önce planlar hazırlanırken gözden kaçırılmış olan bir takım estetik bozukluklar meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması durumda her şeyi baştan almak zorunda kalmamak ya da çaresiz bir durumda yer almamak adına yapılan asıl çekim planının dışında da birçok alternatif çekim yapılmasında fayda bulunmaktadır. Böylece son aşamalar olan kurgu ve montaj kısımlarında çok daha iyi bir sonuç elde edilmesine fırsat tanınmış olunur. Tanıtım filmlerinin çekimindeki kurgu aşamasında bütün görüntüler düzenlenir ve filmin son hali ortaya çıkarılır. Kurgu kısmı sürecin en önemli aşamalarından biridir. Bütün görüntüler bir araya getirilerek bütün bir çalışma oluşturulur. Senaryodaki akıcılık, anlatılmak ve vurgulanmak istenen her şey bu aşamada farkına varılır. Bütün video uygun seslendirme ve müzikler ile birlikte zenginleştirilir, anlatım kuvvetli hale gelir. Ayrıca filmlerin daha etkili ve akılda kalıcı olmasını sağlamak için gerektiği şekilde estetiklik katacak özel efektler, grafikler, renklendirmeler ve animasyonlarla beraber tanıtım filminin son hali ortaya çıkar. Kurgu ve montaj aşamasında kullanılabilecek ek ara görüntüler, grafik eklentiler ve kinetik tipografi gibi uygulamalar sayesinde daha anlaşılır, açık ve kitlelerde iz bırakacak kalıcı videolara sahip olabilirsiniz. Son bir adım olarak işin yapıldığı firmaya ya da kişi ve kişilere sunumun yapılması yer almaktadır. Ekstra oluşan istekler olur ise bu istekler doğrultusunda yeni düzenlemelerin yapılması da elbette ki mümkündür. Eğer yeni bir işleme gerek duyulmuyorsa yayınlanacak platformlara uygun (televizyon yayını, firma sitesi, çeşitli sosyal medya kaynakları) videonun olması gereken çözünürlüklerdeki halleri (4k, fullhd ya da hd) uygun şekilde teslim edilmesi gereken bölümlere güvenli bir şekilde ulaştırılır.

Eğer iyi bir tanıtım filmi çekilmek isteniyorsa, bütün bu önemli süreçlerin sorunsuz sonuca bağlanılabilmesi için en gerekli araç, üretimin yapılacağı firma ile üretimi yapacak olan ekibin mükemmel bir şekilde iletişim kurabiliyor olmasıdır. Unutmamak lazım ki yapılmak istenen ve grup çalışması gerektiren her harika sonuç alan işlerin temelinde kurulan iyi ve sorunsuz gerçekleştirilen çift taraflı doğru bir iletişim yer alır.

Bir firmanın ya da ürünün tanıtım videosu, o ürünün geleceğini belirleyecek alanlarda reklamını yaparken kullanılır. Böyle önemli bir göreve sahip olan işler elbette ki profesyonel, işini bilen ekipler ve ekipmanlar ile üretilmeyi gerekli kılar. Akılda kalıcı, etkili ve doğru çalışmalar yapılması firmanın ya da ürünün hem kitlelerdeki güvenirliliğini hem de irtibatını temsil eder. Her sosyal mecrada online ya da offline biçimde yapılacak her iyi ve doğru reklam firmanın hiç bilmeyen kişiler üzerinde iyi bir ilk izlenim oluşturmasını sağlar. Ayrıca doğru ve firmaların amaçlarıyla doğru orantılı biçimde eşleştirilen tanıtım videoları, müşterinin iyi geri dönüşlerle ve hatta daha fazla iş ve yeni fırsatlarla dönmesini sağlarlar. Bu yüzden ürünün ya da şirketlerin tanıtım videolarındeki süreklilik iş alanlarında da kendine önemli bir yer ediniyor.

Herhangi bir şeyin çekiminden bahsedildiği zaman şüphesiz birçok insanın aklına gelecek ilk şey çekim kalitesi ve ekran çözünürlüğü olur. Genel bir kavram olmasına karşın çekim kalitesinin tanıtım video çekimlerinde çok özel bir yeri vardır ve en iyi kalitelere sahip profesyonel ekipmanlar ile desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Çekimin çözünürlük kalitesi tanıtım filmlerinin yayınlanacağı mecralara göre farklılıklar göstermektedir. Buna rağmen amatör ekipmanlar ve fotoğraf makinelerinin kullanılması görüntü kalitesini kötü yönde etkileyeceğinden iyi ve etkili bir çekim yapmak isteyen yerlerde ya da kurumsal ve profesyonel firmaların çekimlerinde kullanılmamasında faydalar bulunmaktadır. Profesyonel olmayan ekipmanlarla yapılacak çekimlerde maalesef gölgeli ve koyu alanlarda deformeler, parlak alanlarda ise ışık patlamaları gibi sorunlar oluşmaktadır. Bu gibi sorunlarla karşılaşılmaması adına yalnızca amatör olmayan ekipmanlara sahip olunması tam olarak yeterli değildir. Çekim sırasında kullanılacak olan ışık ekipmanları, lensler, tripot, mikrofon, ray sistemleri, kamera slider, tripod ve steadycam gibi cihazların da bulunması size çekim mükemmelliği açısından fayda sağlayacak ekipmanlar arasındadır. Mükemmel görüntüyü elde etmek için kullanılan ekipmanlardan olan tripodlar çekim sırasındaki sarsıntıları önlediği için kullanılan temel aksesuarlardan biridir. Üretilecek tanıtım filmlerinin görüntü harikalığına erişebilmesi için ekipmanlar dışında tabii ekipmanları kullanabilen, işinde uzman ekip arkadaşlarına ihtiyaç da vardır. Bu kamera uzman ekibinin içinde görüntü yönetmeni, kamera operatörü, kamera asistanı ve DIT (DigitalImagingTechnician)’ın yer alması gereklidir. Hazırlık aşamalarından önce ekibe dâhil olması gereken kişiler arasında da seslendirmen, metin yazarları ve senaristler yer almaktadır.

Görüntü kalitesinin önemli olduğu kadar videolardaki seslendirme ve müzik unsurlarına da fazlasıyla dikkat edilmelidir. Yapılan seslendirmeler görüntülerle uyumlu olmalı ayrıca belirli bir ciddiyet sınırı içinde olmalıdır. Tanıtım şekli ve anlatılanlarla uyum içinde ilerleyen müzik ve seslendirmeler videoyu izleyen kişinin zihnini canlı tutarak sunduğunuz tanıtım filmine odaklanmayı kolaylaştırır. Sadece video içine eklenen seslendirmeler ve müzikler değil, çekim esnasında bulunulan ortamdan algılanan ses kirliliğinin de giderilmesi sağlanmalıdır. Stüdyo ortamında yapılan çekimler, dış mekânlarda yapılanlardan daha az zorlayıcı olduğundan her ortamda ihtiyaç duyulacak kirlilik önleyici ekipmanların farklılık göstermesi normaldir. Kullanılan ekipmanların profesyonelliği kadar ses ekibinin uzmanlığı da önemlidir. Bu uzman ekip içerisindeki görevleri ses mühendisleri, ses teknisyeni ve boom operatörü üstlenmektedir.

Çekim planları yapılırken hangi açıdan neyin ve hangi yöntemle çekileceği de belirlenir. Bu çekimler yapılırken farklı açılar için farklı cihazlar kullanılır. Çok büyük alanların çekilmesi gereken tanıtım videolarında helikopter çekimlerine ihtiyaç duyulabilmektir. Bu çekim yöntemi doğru uygulandığı sürece tanıtım filmine estetiklik kadar ve her zaman için çalışmalara değer katar. Ancak her hava koşulu bu çekimlere uygun olmadığından bazen helikoptere alternatif olarak zeplin, balon veya Helicam de kullanılabilir.

Dış mekân çekimlerinde kullanılan cihazlardan birisi de dronelardır. Drone hafif ve ekonomik olması açısından tercih edilen çekim yöntemlerinde kullanılan cihazlardan biridir. Yaygın olarak tanıtım filmleri çekimlerinde yer almaktadır. Yukardan çekim yapılması gereken çekimlerin ucuz yolla gerçekleşmesine olanak sağlar. Drone kullanarak etkili çekimlerin yapılabilmesi için profesyonel kameraman ve kullanmak için pilot gereklidir. Bu yolla yapacağınız çekimlere farklı ve etkili bakış açıları kazandırmanız mümkündür.

Sadece dış mekân çekimlerinde değil çekim yapmak istediğiniz her alan için uyumlu olacak yöntemlerden biri de 360° VR videosudur. Bu yöntemde her bir yöndeki görüntü çoklu lenslerde 360 derece çekilir. Bu yöntemle çekilen videolar oldukça etkili olmalarına rağmen bütçesi yüksek projelerdir. Ciddi bir uzmanlık gerektiren bu yöntemde profesyonellerden oluşan bir ekibe ihtiyaç duyulur.  Bu ekiple beraber amaca yönelik sanal gerçeklik içerisinde muazzam gerçek görüntüleri izleyebilir, etkileyici bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bu yöntem kişilerdeki harekete geçme duygusunu canlandırarak, markanızla hedef kitlelerinizin sizinle iletişime geçmelerini isteyerek akılda kalmanıza olanak sağlayacak.

Tanıtım Filmi Çekimi